Professorit päiväksi yrityksiin

Liian usein ajatellaan, että pk-yrittäjien ja yliopiston tutkijoiden maailmat eivät kohtaa, puhe on vierasta ja asiat ovat aivan liian kaukana toisistaan.
– KnowUp -yrittäjyysleirin palaute tyrmäsi tämän ajatuksen. Kun leirillä tutkijat ratkoivat yrittäjän esittämiä käytännön probleemoja, lopputulokseen olivat molemmat niin tyytyväisiä, että yllättyivät tästä jopa itsekin, toteaa Risikko.

– Yrittäjät ovat nopealiikkeisiä toimijoita, jotka näkevät mahdollisuuksia ja panevat työpanostaan ja rahoitusta likoon näiden mahdollisuuksien toteutumiseen.

Tutkija katselee asioita tutkijan silmin ja yrittäjä yrittäjän silmin. Kun nämä ammattilaiset kohtaavat, voi syntyä sellaista uutta, mitä kumpainenkaan ei olisi nähnyt. Vuorovaikutukseen pitää olla tilaa ja aika.
– Entäpä, jos järjestäisimme syksyn Yrittäjän Päivän yhdeksi tapahtumaksi professorien ja yrittäjien tapaamisen? kysyy Risikko
– Tällainen päivän mittainen tutustuminen puolin ja toisin voisi lisätä yhteistyötä. Päivälle olisi kuitenkin hyvä laittaa toiminnallisempi tavoite kuin pelkästään työhön tutustuminen, ideoi Risikko.
Professorit voisivat kertoa hankkeistaan, hankkeiden tuloksista, toimia yrittäjien ideoiden sparraajina, markkinoida esim. innovaatiosetelipalveluita jatkotyöhön. Yrittäjät voisivat tuoda tähän kehittämisajatuksiaan tuotteiden, palveluiden, menetelmien, raaka-aineiden kehittämisestä tai uusien asiakkaiden löytymisestä. Mikäli samansuuntaisia intressejä päivän aikana syntyy, yhteistyön jatkumiseen on monia mahdollisuuksia.

HAASTATTELU AIRA METSÄ-KETELÄ, KUVA ESA VUORENMAA