Trailander, pohjalaisen perusyrittäjän 7. StartUp

– Trailanderin idea tuli harrastuksestani. Liikun paljon Lapissa tiettömillä taipaleilla ja siellä olen huomannut, että moottorikelkat kehittyvät valtavasti, mutta reet kelkkojen perässä eivät ole tätä päivää. Millainen reki olisi, jos sen valmistuksessa otettaisiin käyttöön nykyaikaiset tekniikat, materiaalit ja suunnitteluosaaminen, pohti Veikko Rintamäki.

Tällaisilla ajatuksia yrittäjä Veikko Rintamäki perusti uusimman seitsemännen yrityksensä Trailander Oy:n. Löytyykö yritykselle markkinoita, sitä ei vielä osaa kukaan sanoa? Ensin täytyy olla proto, jotta markkinointi voisi lähteä täysipainoisesti käyntiin. Trailanderin markkinoinnin kohteena ovat ammattikäyttäjät mm. pelastustoimi, rajavartiosto ja safariyrittäjät. Katse on maailmanlaajuisessa markkinapotentiaalissa.

Nyt yrityksen tuotannosta 95 % on sopimusvalmistusta. Sopimusvalmistus Trailanderissa tarkoittaa sitä, että asiakkaan ideasta yritys pystyy tekemään tuotteen aina suunnittelusta pakkaamiseen saakka. Pystymme myös parantamaan asiakkaiden tuotteita. Kun tuotekehitys ja tuotanto ovat lähellä toisiaan, saadaan nopeat prosessit ja nopea takaisinvirtaus tuotannosta tuotekehitykseen.

– Tämä on hightechia, tämä on palvelua, tämä on arvon tuottamista asiakkaalle ja tämä on metallin työstämistä, kertoo Rintamäki. Kaupanteossa aineettoman osuuden merkitys kasvaa.

Yritysyhteistyön arvo tunnustetaan yliopistoissa

Yliopistomaailma on oivaltanut yritysyhteistyön hyödyntävän kumpaankin osapuolta. Vielä muutama vuosikymmen sitten yrityksistä tulleet toimeksiannot nähtiin jopa haittaavan vapaata tutkimusta. Nyt yliopistojen yksi tehtävä on vuorovaikutus työelämän kanssa.

– Ilman yliopistoyhteistyötä ei voi yrityksessä olla hightechiä. Heinisuon Markun kanssa testasimme rekemme suksien toimivuutta ja kestävyyttä.  Kyllä yritys professoreita voi hyödyntää, tosin pienessä yrityksessä ei ole kovin usein sellaisia hankkeita, joihin professoriosaamista voisi käyttää.

Yrityskasvun myötä tulee tarvetta ja myös resursseja yliopistoyhteistyöhön.

– Professorit voivat potkia isompia kiviä yrityksen tieltä, kyllä yrittäjä sitten hoitaa oman roolinsa, pohtii Rintamäki.