Lapset innostuvat tieteestä: Pintajännitystä, pipetointia ja tulivuorenpurkaus!  

Yli 100 lasta ja reilut 60 aikuista tekivät helposti ja turvallisesti kemiallisia kokeita LUMA-keskus Pohjanmaan toteuttamassa Tiedetuvassa Seinäjoella. Tiedetuvat ovat yksi tiedekasvatuksen muoto ja tämä Jaaksi-salissa pääkirjastolla järjestetty ”Värikästä kemiaa” -teemainen tupa oli ensimmäinen kevään kolmesta tiedetuvasta. Ennen tiedetupaa opettajilla oli mahdollisuus tutustua kirjastosta opetuskäyttöön lainattaviin Laboratoriosalkkuun ja ”Globaalit osaajat” -lautapeliin.  

Kun avasimme ovet Jaaksi-saliin, kohtasimme suorastaan innokkaiden osallistujien vyöryn! Tiedetuvassa pystyi tekemään kolme erilaista koetta, ja jokaista koetta kerrallaan 14-16 lasta. Meillä oli hetkessä jokainen tuoli varattuna, mutta ohjaajien ja heidän apulaistensa sekä lasten omien aikuisten tuella koetehtäviin saatiin tutustuttua ja kokeet tehtyä keskittyneesti ja ihailtavan rauhallisesti.  

Koeasetelmat  

Ensimmäisessä kokeessa opeteltiin pipetin käyttöä tiputtamalla vesipisaroita pienen kolikon päälle. 34 pisaraa taisi olla ennätys, mutta se vaati jo paljon tarkkuutta ja huolellisuutta, että vesi ei tulvinut yli eli sen pintajännitys kolikolla ei purkautunut. Toisessa kokeessa eri vahvuisista sokerivesiliuoksista tehtiin koeputkiin sateenkaaria eli varovaisesti nesteitä kerroksittain valuttamalla ne eivät sekoittuneet, vaan jäivät koeputkessa päällekkäin. Kolmas, ja ainakin palautteen mukaan ehkä se kiehtovin, koe oli tulivuoren tekeminen, missä styroksisen ”vuoren” sisään laitettiin koeputki ja sinne soodaa ja värjättyä etikkaa…sitten tulivuori purkautui! Tulivuorikokeessa käytettiin suojalaseja, mikä joillekin osanottajille oli ollut parasta koko tiedepajassa ja joillekin taas ikävintä. Mutta turvallisuudesta täytyy kemiallisissa kokeissa aina huolehtia.  

Huhtikuussa avaruusmatkalle ja toukokuussa ihmetellään luonnon taideteoksia 

”Värikästä kemiaa” – tiedetuvassa LUMA-keskus Pohjanmaan väkeä auttamassa ja tilaisuutta järjestämässä oli apukäsinä myös Seinäjoen kaupunginkirjaston, Seinäjoen yliopistokeskuksen ja Kampus 2030 -hankkeen väkeä. Yhteistyö jatkuu kirjastoa lukuun ottamatta Framilla, missä tiistaina 9.4. tiedetuvan aiheena on ”Matka avaruuteen” ja 14.5. ihaillaan ”Luonnon salaisia taideteoksia”. Tiedetuvat toteutetaan samalla tavalla kuin kirjastollakin eli tehtäväpisteille voi tulla ilman ilmoittautumista koko tapahtuman ajan ja kiertää ne omaan tahtiin.  

Tiedekasvatusta Seinäjoella tekee myös Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston Lasten yliopisto, joka järjestää 4.5. robotiikka-aiheisen luennon pääkirjastolla.  

LUMA-keskus Pohjanmaan ja Seinäjoen yliopistokeskus jatkavat yhteistyötä ja lisää tiedekasvatustoimintaa on tulossa myös tämän kevään jälkeen.  

Teksti: Pia Kattelus, asiantuntija
Seinäjoen yliopistokeskus ja Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto, Kampus 2030-hanke