Pitää elää, eikä pelätä – epäonnistumisen pelko yrityksen perustamisen esteenä

”Tää elämä on niinku elämistä varten, että sun pitää niinku elää nyt ja tehdä niitä asioita NYT. Ethän sä edes tiedä, että oletko sä täällä vuoden päästä tekemässä niitä juttuja enää. Pitää elää, eikä pelätä”. – Naisyrittäjä, 46 v
Uusia näkökulmia epäonnistumisen pelkoon – mikä estää naisten unelman yrittäjyydestä?
Valmistuin huhtikuun lopussa 2025 kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopiston kasvuyrityksen johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisen koulutusohjelmasta.
Opintojen loppuhuipennuksena talvella 2024-2025 pääsin toteuttamaan itseäni todella syvästi kiinnostaneen ja inspiroineen pro gradu -tutkielman, jossa tutkin naisyrittäjien epäonnistumisen pelkoja oman yrityksen perustamisen esteenä.
Suomalaiset naiset pelkäävät enemmän kuin ruotsalaiset ja norjalaiset
OECD:n kansainvälisen tutkimuksen (2018-2022) mukaan suomalaisten (~59%) naisten keskuudessa epäonnistumisen pelko yrityksen perustamisen esteenä on ruotsalaisia (~48%) ja varsinkin norjalaisia (~33%) naisia selvästi suurempi. Euroopan tasolla naisyrittäjyyttä koskevaan tutkimukseen osallistuneista 26 eri valtiosta vain neljä (Romania, Espanja, Liettua ja Kreikka) maata sijoittui Suomea heikommin.
Miesten vastaavassa tutkimuksessa suomalaiset (~38%) pelkäävät vähemmän kuin ruotsalaiset (~41%), mutta norjalaiset vievät voiton tässäkin ja vain ~ 33% norjalaisista ”viikinkien perillisistä” pelkää epäonnistumista oman yrityksen perustamisen esteenä.
Oma yrittäjäkokemus ja pelkojen kohtaaminen
Oma yrittäjätausta antoi perspektiiviä tutkimukseeni. Olen itse työskennellyt yrittäjänä lähes 30 vuoden ajan eri toimialoilla B-to-B ja B-to-C -liiketoimintojen etulinjassa – monipuolisesti myynnin, markkinoinnin, hallinnon ja strategisen johtamisen sekä liiketoiminnan kehittämisen parissa.
Näin ollen omien epävarmuuksien kohtaaminen on tullut tutuksi ja olen itsekin katsonut pelkoa lukemattomia kertoja ”silmästä silmään” – yksin tai yhdessä yhtiökumppaneiden kanssa.
Laadullinen tutkimus, vahva tunnekokemus
Tutkimukseni toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena, jossa keskustelin yhdeksän suomalaisen naisyrittäjän kanssa heidän kokemuksistaan epäonnistumisen pelon vaikutuksista oman yrityksen perustamiseen liittyen.
Haastateltavat edustivat eri toimialoja, ikäryhmiä ja elämäntilanteita. Yhtä kaikki, lähes kaikkien heidän tarinoissaan epäonnistumisen pelko oli ollut hyvin todellinen ja yksilön toimintaa rajoittava tekijä.
Yleisesti kyse ei ollut naisten mielestä vain liiketoiminnan mahdollisesta epäonnistumisesta, vaan syvemmästä ihmisarvoon, omaan maineeseen ja mahdollisen epäonnistumisen myötä syntyvästä häpeän kokemuksesta.
Toisaalta – yhdeksästä naisesta kolme ei ollut tuntenut minkäänlaista pelkoa ennen yrityksen perustamista.
Todettakoon, että lopulta kaikki haastateltavat naiset olivat aikanaan voittaneet itsellään esiintyneet pelkonsa ja työskentelevät tälläkin hetkellä omissa yrityksissään.
Huoli äitiydestä, taloudesta ja epäonnistumisesta ihmisenä
Naiset tunsivat erilaisia pelkoja. Joku tunnisti vain yhden pelon lähteen, kun taas osa naisista koki samanaikaisesti pelkoa monella eri taholla.
Yksi haastatelluista naisyrittäjistä tiivisti pelkonsa näin: “Maineen menetys olisi pahinta. Mä epäonnistuisin ihmisenä, ja se olisi oikeasti tosi paha.”
Toinen jatkoi taloushuolilla: ”Pelotti tuleeko riittävästi euroja, että pystyy oman perheensä elättämään. Se oli se pelko.”
Erään naisen mieltä painoi huoli oman äitiyden yhdistämisestä yrittäjyyteen: ”ja sitten niinku se jossain kohtaa jännitti, että jäädä sitten yrittäjänä vielä niin kun kotiin jonkun pienen lapsen kanssa ja joutuisi sitten olemaan kuitenkin paljon pois töistä niin tavallaan mihin se yritystoiminta sitten niinkun menisi.”
Sosiaalipummin sijasta menestyväksi yrittäjäksi
Luonnollisesti naisilla oli erilaisia lähtökohtia elämässään. Eräs naisyrittäjä, köyhissä kotioloissa kasvanut neljän (4) lapsen yksinhuoltajaäidin tytär kertoi vaatimattomista lähtökohdistaan kaupungin vuokralähiössä: ”Lapsena näin enemmän ruumisautoja, kuin takseja”.
Hän muisteli, ettei hänestä lapsena kodin ulkopuolella odotettu mitään muuta kuin ”sosiaalipummia”, mutta kertoi osaltaan ratkaisevaa olleen äitinsä kannustus ja usko häneen: “Sinusta voi tulla ihan mitä vaan.”
Hänelle äidin usko siihen, että ”hänestä voi tulla mitä vain”, oli yksi tärkeimmistä tekijöistä myöhempien epäonnistumisen pelkojen voittamisessa. Toki siihen tarvittiin sosiaalista kannustusta myös Työvoimahallinnon esimerkillistä työtä tehneen henkilön taholta, joka myös oli tukenut naisyrittäjää alkutaipaleella henkisesti monin tavoin. Myös hänen kaverinsa olivat auttaneet ja olleet henkisenä tukena.
Voitettuaan aikanaan alkuvaiheen pelkonsa ja päästyään yrittäjänä vauhtiin läheistensä sosiaalisen tuen ja työvoimahallinnon edustajan esimerkillisen kannustuksen voimalla voidaan tässä todeta, että hän on nykyään menestyvä yrittäjä ja oman alansa kärkeä koko Suomessa. Hieno tarina sosiaalisen tuen merkityksestä.
Yrittäjä. Ekonomi. Pelkojen voittamisen puolestapuhuja.
Koen olevani etuoikeutettu, kun löysin graduuni aiheen, joka todella inspiroi itseäni. Lisäksi myös haastateltavat naisyrittäjät kokivat aiheen todella tärkeäksi.
Mielestäni epäonnistumisen pelko ja naisyrittäjyyden osin vaietut haasteet ovat myös kansantaloudellisesti merkittävä, tärkeä ja ajankohtainen asia.
Suomen kansantaloudella ei olisi mielestäni varaa menettää negatiivisen asenneilmaston, pelkojen tai muiden yrittämisen esteiden vuoksi yhtään naisyrittäjää ja toteutumatonta unelmaa.
Näin ollen, olen ottanut ilolla vastaan myös graduni aihetta kohtaan ilmenneen positiivisen kiinnostuksen – niin median, tutkijoiden ja erilaisten valtakunnallisten vaikuttajien taholta.
Mitä seuraavaksi?
Gradu- projektini sytytti minussa kipinän tai voisiko sanoa liekin ja haluan puhua tärkeästä pelkojen kohtaamisen aiheesta ääneen.
Työskentelen tällä hetkellä yrittäjänä ja gradustani inspiroituneena perustin Pelonrajalla.fi – sivuston, joka sai alkunsa naisyrittäjiä koskevasta tutkimuksestani, jossa naisten mielenkiintoiset selviytymistarinat nostivat suomalaiseen sielunmaisemaan syvään juurtuneen epäonnistumisen pelon ilmiön esiin uudella tavalla.
Pelon rajalla
Olen esitelmöinyt mm. Satakunnan ammattikorkeakoulun yrittäjän koulutusohjelman opiskelijoille epäonnistumisen pelon kohtaamisesta ja voittamisesta.
Haluan nyt nostaa tämän mielestäni tärkeän asian näkyvämmin esille yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuoda epäonnistumisen pelkojen voittamisen ympärille keskittyvissä keskusteluissa, luennoissa ja esitelmissä esille tuoreita näkökulmia, tutkimustuloksia ja erityisesti rohkeiden naisyrittäjien inspiroivia selviytymistarinoita.
Pelko on lopulta vain mielentila, jonka me kaikki voimme voittaa
Kannustan kaikkia kohtaamaan rohkeasti omat pelkonsa ja päätän kirjoitukseni lauseeseen, jota käytän säännöllisesti omana filosofisena ohjenuorana työhön ja yrittämiseen – tai oikeastaan elämään yleisesti liittyen.
Think positive. Fear nothing, but the lack of trying. 💪
Aurinkoisen pelotonta kevään jatkoa ja kesää kaikille!
Petteri Silvola
yrittäjä, ekonomi