”Toivon yleisön tulevan paikalle rennolla mielellä kohtaamaan esityksen sellaisena kuin se on”, lauluyhtye Rajattomasta tuttu laulaja, pedagogi Soila Sariola sanoo. ”Jokainen kuulija ja hänen tarinansa saattaa olla tapahtumassa inspiraation lähde taiteen syntymiselle”, Sariola jatkaa.

 

Soila Sariola ja Laitakaupungin orkesteri tuovat improvisoidun ääni-installaation Seinäjoen Torikeskuksen tyhjään liiketilaan syyskuun 16. ja 17. päivänä. Teos on avoinna yleisölle molempina päivinä klo 17-20. ”Toivon yleisön viettävän aikaa tilassa vapaasti, omien tuntemustensa mukaisesti. Tilassa voi levätä ja istua, ja antautua aistimuksille oman halunsa mukaan”, Sariola sanoo. ”Jokainen tilaan tulija on osa tätä taidekohtaamista. Taide todellakin kuuluu kaikille”, Sariola toteaa.

 

Jokainen muusikko on tärkeä

Sariolan ja Laitakaupungin orkesterin yhteisteoksessa tapahtuva taide ei pohjaudu mihinkään tiettyyn tyyliin.
”Teos syntyy ja kehittyy kohtaamisten kautta spontaanisti omalla painollaan”. Juuri näiden kohtaamisten kautta Sariola lähestyy taidetta. ”Mielestäni jokainen muusikko on tärkeä juuri sellaisena kuin on, menneisyytensä ja nykyisyytensä kanssa”, Sariola sanoo. ”Epätäydellisessä ympäristössä taiteilijan on mahdollista ottaa käyttöönsä kaikki taitonsa ja mahdollisuutensa”, Sariola jatkaa.

 

Taidetelakka 2.0 luo kulttuurikohtaamisia Seinäjoelle

Taidelakka 2.0 on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikön projekti, jossa Taideyliopiston eri toimijoiden (Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu) tohtoriopiskeijat luovat yhteistyössä Laitakaupungin orkesterin muusikoiden kanssa taide-elämyksiä Seinäjoelle.

”Projektissa parasta on se, että saamme tuottaa Seinäjoelle taidekokemuksia, joita täällä ei muuten olisi tarjolla. Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö pyrkii tuomaan erilaisia taide-elämyksiä Seinäjoelle helposti saataville ja tämä Soila Sariolan ja Laitakaupungin orkesterin yhteisproduktio on malliesimerkki tästä”, projektipäällikkö Piia Kleemola-Välimäki kertoo. Kleemola-Välimäki ja Sariola ovat vanhoja opiskelukavereita. ”Yhdessä emme ole musisoineet aikoihin, joten odotan sitäkin innoissani”, Kleemola-Välimäki jatkaa.

 

Taidetelakka 2.0 – Soiva tila, ääni-installaatio
Seinäjoen Torikeskuksessa 16. – 17.9. klo 17-20. Vapaa pääsy.

 

 

 

Soila Sariola (s.1977) on kysytty pedagogi ja laulaja, joka tunnetaan parhaiten julkisesta työstään lauluyhtye Rajattoman alttona. Päätyönsä rinnalla hän toimii monialaisesti solistina erilaisissa produktioissa niin sävelletyn kuin improvisoidun musiikin saralla. Sariola on työskennellyt mm. Marina Abramovicin teoksessa ”The Cleaner” v. 2017 (the singers core-team) ja hänen nimensä löytyy myös Cirque du Soleil:n artistitietokannasta. Maisteriksi Sariola valmistui Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta (2005), jonne hän tällä hetkellä valmistelee taiteellista tohtorintutkintoa improvisaation ja maalaustaiteen yhdistämisestä nimellä ”Äänen ja mielen monet polut – Miten taiteet yhdistyvät minussa?”.
Sariola hankki hiljattain lisää kokemusta toimimalla musiikin- ja laulun yliopistolehtorina Tampereen yliopiston näyttelijäkoulutuksessa Nätyllä vuosina 2017-18. Sariola on myös tunnettu sävelkielestään, jossa yhdistyy suvereenisti uusi ja vanha maailma. Hänen teoksiaan löytyy niin oppimateriaaleista (Otava, 2015; Salaisuuksien aapinen) kuin kuorokokoelmista ja hänen sävellyksiään esitetään laajasti ympäri maailmaa. Materiaalia on myös julkaistu paljon SulaSol:n toimesta.

 

Laitakaupungin orkesteri on Seinäjoella toimiva rytmimusiikin ammattilaisorkesteri, jonka isäntäorganisaationa toimii Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmu ry. Vuodesta 2011 toiminut yhtye operoi monipuolisesti eri rytmimusiikin tyylien parissa niin erilaisten konserttiproduktioiden, tanssin kuin teatterinkin kentällä. LKO on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä eri artistien, kuten Palefacen, Otto Grundströmin, Susanna Erkinheimon ja Osku Ketolan sekä Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa. Orkesteri on saanut toimintaansa vuodesta 2012 lähtien Taiteen edistämiskeskuksen toiminta-avustusta. Laitakaupungin orkesteri ensimmäinen albumi Virta julkaistiin vuonna 2013, lisäksi LKO on mukana vuonna 2017 julkaistulla Orffit feat. Laitakaupungin orkesteri: Pääjalkaiset -levyllä.

 

Lisätietoja    Projektipäällikkö Piia Kleemola-Välimäki, p. 0407104382, piia.kleemola-valimaki@uniarts.fi

Tapahtuma Facebookissa

 

Lähde: Sibelius-Akatemian tiedote