Kuva: Google maps

Voiko rekka ajaa ilman ihmistä ohjaamossaan? Kyllä voi. Kuljetusalan työvoimapula on saanut Vaasan yliopiston professorit Petri Helon (logistiikka) ja Timo Mantereen (sulautetut järjestelmät) tutkimusryhmineen tarttumaan tähän ajankohtaiseen aiheeseen. Tutkijat ovat puurtaneet viime syksystä saakka. Euroopan Unionin Horizon2020-rahoituksen turvin Ruotsista ostettu rekka on muuttunut Vaasan yliopiston varikolla tyystin.

 

– Päältä katsoen Scania näyttää aivan tavalliselta. Mutta ulkokuori pettää. Rekan nuppi on täynnä uusinta paikannustekniikkaa, professori Mantere toteaa.

 

Uskalluksen puutteesta tutkijoita ei voi syyttää. Perävaunuun sisustettu kontti on kuin suoraa tieteiselokuvasta.
– Kyllä, minä ja viisi tutkijaani tulemme istumaan rekan kyydissä ja seuraamaan konttiin asennetuista monitoreista ja muista seurantalaitteista matkan edistymistä, professori Helo kertoo. – Kontissa ei ole ikkunoita, joten taitamme matkaa täysin robotin ja satelliittitekniikan varassa, hän jatkaa.

 

Mutta miksi juuri välillä Ylistaro – Lapua? Helo ja Mantere kertovat kokeilun takana olevan aidon tarpeen, joka on noussut esille Lapuan kaupungin kanssa käydyissä neuvotteluissa. Professoreiden mukaan jatkossa on tarkoitus, että robottirekan matka alkaa jo Vaasan satamasta ja päättyy Lapuan teollisuusalueelle. Näin elinkeinoelämä pysytyy hyödyntämään tehokkaasti lisääntyvän laivaliikenteen tuomat mahdollisuudet.

 

Lapuan kaupunginjohtaja Satu Kankare kertoo olevansa hyvillään siitä, että valittu pilottikohde on nimenomaan Lapualla sijaitseva Honkimetsän teollisuusalue.
– Olemme järjestäneet yleisölle mahdollisuuden tutustua rekkaan tarkemmin reitin päätepisteessä tänään kello 15.50. Ruohomäentiellä Teboilin kylmäaseman P-paikalla on tarjolla mehua ja makkaraa sadalle ensimmäiselle. Tervetuloa!

 

Tutkijoiden kanssa on sovittu, että rekan ulkonäkö pidetään salassa koeajon ajan. Näin vältetään muiden tienkäyttäjien hätääntyminen. Mutta koska tämän uutisen lukijat ovat valistunutta joukkoa, olemme saaneet luvan julkaista kuvan. Se aukeaa vain teille, arvoisat lukijat, ja vain salasanalla. Jos lupaatte olla kertomatta kenellekään, voitte katsoa kuvan rekasta täältä. Kuva aukeaa, kun kirjaudutte linkin takaa löytyvään Vaasan yliopiston tutkimusvalikkoon salasanalla #moonrekkahenkilö.