Murula (musiikki, ruoka ja lapset) saattaa aktiiviset eteläpohjalaiset toimijat musiikin- ja ruokatutkimuksen saralta yhteen lastenkasvatuksen pariin. Tarkoituksena on luoda pohjoismainen hanke, jossa tutkitaan esteettisen kokemuksen vaikutusta ruokakokemukseen lapsilla, sekä kokemuksen vaikutusta lasten asenteisiin, ruokailon aktivointiin ja ruokavalintoihin.​

 

Järjestämme Seinäjoella seminaarin marraskuun 5. päivä. Paikkana on Joupin vanha tupa, Niittäjänkatu 7, Seinäjoki. Alla on seminaarin ohjelma.

 

 

SEMINAR ON MUSIC, FOOD AND CHILDREN

November 5th, 2019 at Joupin vanha tupa, Niittäjänkatu 7, Seinäjoki

 

Programme

9:00 Morning Coffee and registration,

9:30 Welcome, Anu Hopia and Antti-Ville Kärjä

9:45 Keynote Erik Fooladi: Taste as inquiry and aesthetic experience in science and transdisciplinary education

10.30 Demo by Erik Fooladi and Andreas Barth: Performance snapshots from multisensory activities for children and youth in kindergarten and school 

11.30 Lunch

12.30 Introducing Healthy Kids of Seinäjoki –initiative, Maria Ahvenniemi, Into Seinäjoki

13.00 Mari Sandell: Sensory-based food education activities in Finnish kindergartens: Case Turku and Hanko

14.00 Antti-Ville Kärjä: Ethnicity, music and food

14.30 coffee served

14.45 Seinäjoki group (Anu Hopia, Antti-Ville Kärjä, Sami Silen, Piia Kleemola-Välimäki, Nanna Rintala) introduce the pilot study conducted at Children’s University October 2019

15.45 Closing words

 

MURULA is a pilot project, funded by UCS, looking to initiate an innovative research and cooperation model combining aesthetics, especially music and food education to promote the welfare of children in South Ostrobothnia. The planning and pilot testing of workshops will result in a 3-year Nordic project where the effects of the aesthetic experience on how children experience food, as well as its contribution to children’s attitudes, enjoyment and choices of food will be researched. The goal is towards healthy children with a positive outlook on their food culture and healthy, tasty and sustainable food experience.

 

 

Tervetuloa kuuntelemaan ja vaikuttamaan!

 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset Nanna Rintala nanna.rintala@utu.fi, 040 507 4443.

Paikkoja on rajoitetusti. Tilaisuus on maksuton.