Avoin yliopisto tutuksi

Avoin yliopisto – hyvä päätös!

Tutustu eri oppiaineisiin.

Etkö tiedä vielä, mitä oikeastaan haluaisit opiskella? Avoimessa voit kokeilla vaikka vain yhden kurssin verran, minkälaisia eri oppiaineet oikeastaan ovat.

Opiskele silloin kun sinulle sopii.

Avoimen kurssit ovat iltaisin ja viikonloppuisin ja osa tehdään kokonaan etänä. Saat kurssit sovitettua aikatauluusi ja ehdit opiskelun lisäksi vaikka tehdä töitä tai lähteä maailmanympärimatkalle.

Jäikö opiskelupaikka saamatta?

Opiskelun voi aloittaa avoimessa yliopistossa! Voit kerryttää välivuoden aikana jo opintopistesaldoasi ja kerätä samalla varmuutta seuraaviin pääsykokeisiin.

Avoin yliopisto on yksi väylä yliopistoon.

Riittävä määrä avoimen opintoja voi avata oven tutkinto-opiskelijaksi. Väylät vaihtelevat yliopistoittain ja oppiaineittain, kysy lisää!

Katso video

Miten avoimessa yliopistossa opiskellaan?

Mitä avoimessa voi opiskella?

Avoimen yliopiston kursseja tarjoavat monet eri oppilaitokset, niin yliopistot itse kuin esimerkiksi kesäyliopistot, kansalaisopistot tai muut opistot. Opintopolku.fi-sivustolla kursseja voi etsiä oppiaineen, paikkakunnan, opetuskielen tai vaikka opetustavan mukaan.

Miten kursseille ilmoittaudutaan?

Jokaisella oppilaitoksella on omat järjestelmänsä. Yleensä Opintopolusta löytyy kurssikuvauksesta ilmoittautumislinkki. Aina voit myös kysyä neuvoa! Opintoneuvojan, -sihteerin tai -suunnitelijan tms. yhteystiedot löytyvät oppilaitosten sivuilta ja kurssikuvauksista.

Opinnot ovat maksullisia. Kurssimaksu maksetaan yleensä ilmoittautumisen yhteydessä.

Minkälaista opetus on?

Kursseissa on erilaisia suoritustapoja. Monessa on luentoja (usein iltaisin ja viikonloppuisin), osa on täysin etänä. Kurssit saattavat sisältää tenttejä, esseitä, oppimistehtäviä, verkkotehtäviä yms. Monissa oppiaineissa on vaihtoehtoisia suoritustapoja, joista voi valita itselleen parhaiten sopivan.

Mitä jos opiskelen Tampereen yliopiston avoimessa, mutta pääsenkin sisälle Jyväskylän yliopistoon?

Avoimen opinnot saa aina sisällytettyä tutkintoon. Se, saako toisen yliopiston opinnoilla suoraan korvattua pakollisia kursseja tutkinnosta, riippuu yliopistosta ja oppiaineesta. Aina kurssit eivät ole yksi yhteen, joten saatat joutua suorittamaan kursseja, jotka tuntuvat päällekkäisiltä. Mutta koska tutkintoihin yleensä kuuluu paljon myös vapaavalintaisia opintoja, voi avoimen opintoja käyttää niihin. Jokainen avoimessa tehty opintopiste vie lähemmäs tutkintoa!

Mitä kannattaa lukea, jos haluaa insinööriksi / ruotsinopettajaksi / eläinlääkäriksi / kansanedustajaksi / psykologiksi / apua-en-edes-tiedä-vielä-miksi?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Kaikkia oppiaineita ei ole tarjolla avoimessa yliopistossa, mutta muutkin kuin tavoittelemasi pääaine voivat olla hyödyksi.

Kannattaa kysyä! Avointen yliopistojen omat opintoneuvojat eivät välttämättä tiedä kaikista tutkinnoista kaikkea, mutta he osaavat neuvoa eteenpäin, keneltä kannattaa kysyä ja tsemppaavat ja ovat muutenkin mukavia.

Kysy lisää:

Ulla Lassila
ulla.lassila@tuni.fi
p. 050 549 0420

Tiia Ahonen
tiia.ahonen@uwasa.fi
p. 029 449 8456